Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn

Het lukte vijf Belgische jongeren om een interview te arrangeren met de bisschop van Rome, ook wel de paus genoemd. Het gesprek is opgenomen en door RKK uitgezonden. Na een serie vragen gesteld te hebben, vraagt de regisseur van het vijftal of de paus nog een vraag voor hen heeft. De paus denkt even na en zegt dan dat zijn vraag niet erg origineel is en dat die uit het evangelie komt: Waar is je schat? Om daar meteen nog een vraag op te laten volgen: Waar is je hart? En dan voegt hij beide vragen samen tot: Bij welke schat ligt je hart? Waar je schat is daar zal je leven zijn. Hij stelt verder dat we allemaal een schat hebben. En de vraag ‘waar is je schat?’ zul je voor jezelf moeten beantwoorden als je alleen bent.

Het is als met de houthakker die droomde dat in een verre stad een schat verborgen zou liggen. In zijn droom kreeg hij precieze details over de vindplaats. De volgende dag ging hij op reis en aangekomen in de verre stad begon hij te graven onder een brug zoals in de droom aangegeven. Een krantenverkoper sloeg hem alle dagen gade en kon na een week zijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen. Hij vroeg naar de betekenis van al dat graven. Waarop de houthakker zijn droom vertelde. De krantenverkoper barste in lachen uit. Hoe goedgelovig kan een mens zijn. En de krantenverkoper verhaalde dat hij vannacht zelf droomde dat ergens op de helling van een berg, bij een grote boom nabij een hutje van een houthakker een schat verborgen zou liggen. Maar hij zou er zeker niet naar op zoek gaan…De houthakker gaf de krantenverkoper groot gelijk en gaf zijn eigen stommiteit toe. Hij pakte zijn spullen bijeen en keerde direct huiswaarts. Daar aangekomen begon hij meteen te graven bij de plek die de krantenverkoper had aangeduid. Hij vond er een grote schat.

De paus is zich ervan bewust dat mensen heel verschillende schatten kunnen verzamelen: macht, geld en rijkdom. Maar er zijn betere schatten en die gaan over schoonheid of de wil om het goede te doen. Men kan geen twee heren dienen. Men moet kiezen. Of kan dat wel? In de ‘De knecht van twee meesters’ van Carlo Goldoni is het Truffaldino, die in de beroemd geworden scene van de twee eetzalen, met allerlei gerechten tussen twee heren heen en weer pendelt. De komedie van Goldoni is vernieuwend omdat de personages niet langer achter maskers schuilgaan, maar een menselijk gezicht krijgen. Het zijn personen geworden. De schat vinden is je als persoon manifesteren.

Ik vermoed dat de vijf Belgen naarstig op zoek zijn gegaan naar hun schat. Maar hoe vind je je schat? Je hart volgen lijkt het devies, maar is dat niet tevens een zwakke schakel? Dat is althans de boodschap van veel komedies. Hoe zuiver is het hart? Jezus voegt daarom een belangrijke raadgeving toe, zorg dat je oog zuiver is, want dan zal heel je lichaam verlicht zijn.  De verduistering van het licht is een bedreiging voor het vinden van de schat. Maar hoe uit zich die verduistering? Dat blijkt altijd lastig onder woorden te brengen, omdat het voor mensen heel verschillend ligt. Maar het heeft met de hemel te maken. Hemel en hel zijn in de mens.  Dat is een gegeven voor elk mens en het speelde in verschillende bewoordingen door het hele gesprek. Je moet kiezen. En die keuze speelt elke dag, op elk moment. Het volgen van je hart start met eerlijkheid en een krijgt vorm met een gerichtheid op waarheid, schoonheid of goedheid. Daar hoef je inderdaad geen gelovige voor te zijn.

, , , ,

3 Responses to Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn

 1. Joyce Cordus 9 april 2014 at 11:57 #

  Wat een prachtige en inspirerende vragen! Volgens mij heeft Joseph Campbell in ‘De reis van de held’ geschreven: “Daar waar je struikelt, ligt je grootste schat begraven”. Dus ja, je moet kiezen en soms krijg je sterke aanwijzingen. Je moet ze alleen niet over het hoofd zien.
  Dit is een blog dat ik heel goed in het onderwijs kan gebruiken. Dank je wel, Marc!

 2. Sibrenne 15 april 2014 at 16:59 #

  Ik heb de blog twee keer gelezen. En niet omdat ik dat nodig had om het te snappen, maar omdat er veel in zit om over door te denken. En je verhaal leest heel fijn. Je neemt me echt mee in je gedachtelijn. Wat me overigens nieuwsgierig maakt naar wat voor jou werkt om die schat te vinden. En tegelijkertijd krijg ik het idee dat er misschien niet 1 antwoord op te geven is. Je zet me zeker aan tot nadenken… Wat is mijn schat… Of nog meer : hoe ben ik zo nu en dan bezig met het stellen van die vraag aan mezelf, met die zoektocht, met het uitvinden… Want wellicht is dat nog waardevoller dan het daadwerkelijk vinden en weten? Maar af en toe eens graven om niet per se de schat te vinden, maar wel iets verder te komen?

 3. Andrea 20 april 2014 at 10:49 #

  Wat een prachtige en inspirerende blog, Marc! Een verhaal dat zeker aanzet waar tot nadenken…bij welke schat ligt mijn hart? Ik sluit me aan bij Sibrenne, dat het soms heel goed is om aan die zoektocht te beginnen (zonder dat het per se nodig is om de schat daadwerkelijk te vinden). Hoe ziet die zoektocht er voor jou uit, Marc?

Geef een reactie