Seculiere liturgie

De misdaadserie Tatort bestaat veertig jaar en trekt wekelijks, op een bepaald uur kijkers naar zich toe. Dat ritme, die verzameling van kijkers, het lijkt op een wekelijkse kerkdienst met z’n spannende preek. Martin Mayer spreekt daarom over Tatort als een seculiere liturgie. Nu kijk ik niet naar Tatort, maar de negen jaargangen van 24 heb ik nagenoeg in z’n geheel gezien.

In 24 is Jack Bauer de grote held. Om zijn heldendom waar te maken doet hij vreselijke dingen. Hij is de grote held omdat hij Amerika redt van terreurdreigingen. Die redding vindt altijd net op tijd plaats. Een seizoen 24 bestaat uit 24 uitzendingen die elk een uur van een etmaal tonen. Jack en zijn kompanen staan voortdurend onder tijdsdruk en dat brengt te betreuren daden met zich mee. Maar gaat het wel om de terreurdreiging? Jack werkt weliswaar vanuit CTU, counter terrorist unit, maar de grootste bedreiging komt meestal van binnenuit. Invloedrijke Amerikanen, hoge ambtenaren en zelfs de president van Amerika of leden van zijn familie, blijken de grootste boeven.

Ik moest eraan denken de dag nadat Wikileaks nieuwe geheime documenten openbaart die ons een kijkje in de keuken geven van de Amerikaanse buitenlandse politiek. Interessant detail vond ik de poging vanuit Wikileaks om in contact te komen met de Amerikaanse regering. Die laatste stelde namelijk dat openbaarmaking een roekeloze daad zou zijn en gevaar oplevert voor Amerikaanse staatsburgers. Op de vraag van Wikileaks om aan te geven welke burgers in gevaar zouden komen, kwam geen antwoord. Der Spiegel heeft al aangekondigd in de volgende uitgave uitgebreid in te gaan op de onthullingen. De klimaat- en bankencrises verschuiven even naar de achtergrond om plaats te maken voor een heuse diplomatieke crisis!

 

In de notie ‘seculiere liturgie’ schuilt een angstaanjagend beeld van het (mondiale) leven. Wij zijn onderdeel van het rollenspel dat we aanschouwen. We leven misschien meer dan ons lief is in Tatort, 24 en zoveel andere verfilmingen van het alledaagse leven. Politici denken autonoom te besturen, maar worden gekarakteriseerd en aangestuurd door hun omgeving en de media. En hun politieke vrienden drijven zelfs de spot met ze.

, ,

No comments yet.

Geef een reactie