Reisgids voor het hiernamaals

In Trouw staat een opvallende metrokaart afgedrukt. Op het eerste zicht is Parijs herkenbaar. De Seine heet echter ‘Eau de Vie’ en het eerste station vanaf het Ile de la Cité in noordelijke richting heet ‘Afgunst’. Het is dan ook geen gewone metrokaart, maar een kaart uit de atlas voor het hiernamaals. De metrokaart toont verschillende lijnen die het denken over de dood vanuit verschillende visies weergeven. De rode lijn (noord-zuid) staat voor het vage seculiere denken over de dood. De eindstations zijn ‘In de wolken’ en ‘Doemdorp’. Richting Doemdorp vinden we stations als ‘Eenzaamheid’ en  ‘Kwelling’, de andere kant op passeren we onder meer ‘Dierbarenoord’ en ‘Zielenheim’. Andere lijnen vertegenwoordigen het Christelijke denken of de westerse filosofie. Overstappen kan ook!

 

In het interview met één van de auteurs vernemen we de aanleiding tot het ontstaan van deze bijzondere en unieke atlas. Derksen: „Het idee ontstond toen ik in het Indiase Goa was, om een reisgids te schrijven. Daar zag ik een prachtig fresco van de hel. Een paar weken daarvoor was ik in Singapore geweest, waar ik beelden van de ’Tien Hoven der Hel’ uit de boeddhistische volksmythologie had gezien. De verschillen tussen die boeddhistische beelden en dat christelijke fresco frappeerden me. Ik dacht: van het hiernamaals is nog nooit een reisgids geschreven.”

De vraag komt op, wat biedt deze atlas voor de lezer? Volgens de auteurs is het dus een reisgids. Maar een ‘gewone’ atlas heeft die pretentie niet. De Bosatlas is een topografische en thematische weergave van de aarde en in die vorm een hulpmiddel bij het bestuderen van die aarde. Ik keek even bij Bol en zag dat Guido Derksen (met anderen) eerder een handboek over het hiernamaals heeft samengesteld. De Atlas borduurt daarop voort en doet recht aan de geografische achtergrond van Derksen. Bovendien blijkt de auteur ook gewone reisgidsen te schrijven voor onder meer de ANWB.

Deze mannen hebben hun passie voor reizen, kaarten én het hiernamaals omgezet in -naar het lijkt- een unieke grafische weergave van de historische en culturele diversiteit in het denken over de dood en de weg er naar toe. Het biedt de lezer een hulpmiddel om langs verschillende lijnen en kernbegrippen het hiernamaals te verkennen. Wie weet wat dat oplevert. Zoals bij de gewone atlas, zal ook deze uitgave geen eenduidige antwoorden verschaffen, maar waarschijnlijk wel ankerpunten en overzichten.

, ,

One Response to Reisgids voor het hiernamaals

  1. Rolf 21 januari 2011 at 15:49 #

    Een vriend van mij woonde enige tijd in Brussel. Om zijn huis te bereiken moest ik de tram nemen die tussen het Plein van de vrede en het Plein van de stilte reed. Jouw blog roept deze herinnering op, dank daarvoor…

Geef een reactie