Obama’s vrije woord

Zoals NRC gisteren al berichtte, er werd ademloos geluisterd naar president Obama in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De toespraak is natuurlijk opnieuw te bekijken en te beluisteren. Ik raad je aan dat te doen, omdat de toespraak zovele boodschappen weet verenigen. Ik vond het een van zijn beste toespraken. De Nobelprijs heeft bij Obama een mondiaal bewustzijn opgewekt. Hij haalt Mandela en Gandhi aan zonder dat hij zichzelf hiermee op een voetstuk plaatst.

Obama is iemand die zijn afschuw over de ‘innocense of de muslims’ laat blijken, maar tegelijkertijd het vrije woord verdedigt vanuit de diepste overtuiging dat de vrijheid van ieder mens, van elke minderheid, van elk geloof daardoor wordt gewaarborgd. Hij prijst mensen die bouwen aan betere wereld, zij die strijden voor gelijke kansen voor meisjes, zij die mee willen doen aan democratische samenleving. Hij benoemt de vooruitgang in vele landen over de hele wereld. Verworvenheden die gemakkelijk ondersneeuwen in de dagelijkse portie ellende die we voorgeschoteld krijgen.

Een paar weken geleden, kort voor de nominatie van Obama, kreeg ik een email van Michelle Obama. Een heel persoonlijke email die waarschijnlijk naar miljoenen tegelijk is verstuurd. Ik sta op hun mailinglijst omdat ik me daar lang geleden op heb laten plaatsen uit een mengeling van nieuwsgierigheid en waardering voor waar hij mee bezig was. Terwijl ik naar de toespraak keek verlangde ik naar Amerika. Dat verlangen is ook een wens om meer Europa.

Obama begon zijn toespraak met een ode aan de omgekomen diplomaat Chris Stevens. Hij noemde zijn geboorteplaats, Grass Valley. Een mooie plaats in het noorden van California, je waant je er in het wilde westen, maar de sfeer is er opvallend vredig. Ik was er vorig jaar rond deze tijd voor een bruiloft en heb er enkele gezellige dagen met vrienden doorgebracht. De goudmijn die eens voorspoed bracht is allang gesloten, maar er is nog een mooi mijnmuseum. Vanuit Grass Valley kun je prachtige tochten maken naar de Sierra Nevada. Chris Stevens zal er niet meer van kunnen genieten, maar Obama roemde zijn voorbeeldfunctie. Stevens hield van Noord-Afrika en heeft voor veel mensen de vrijheid tastbaar dichterbij gebracht.

,

No comments yet.

Geef een reactie