Naastenliefde 2.0

Van mijn zoon kreeg ik onlangs een heel aardig en origineel verjaardagscadeau. We zouden naar het North Sea Jazz festival gaan. Hij had toen nog niet naar de toegangsprijzen gekeken… maar er waren nog een paar andere, praktische redenen waarom het idee een beetje knelde en het uitje er uiteindelijk niet van kwam. Wat overbleef is het vooruitzicht dat we binnenkort een keer naar BIMhuis gaan. Daar verheug ik me erg op.

Vandaag kwam er een reden bij waarom het jammer is dat we het festival hebben gemist: een optreden van de The Roots. Ik zocht naar iets anders en dan stuit je plotseling op een indrukwekkend album: How I got over. Het derde nummer draagt de intrigerende titel: Dear God 2.0, en heeft het volgende refrein:

Dear God, I’m trying hard to reach you
Dear God, I see your face in all I do
Sometimes, it’s so hard to believe it…
But God, I know you have your reasons
(Uh huh)

Dit nummer is ongekend puur van klank en bevat veel vragen. Waarom lijden we? Waarom is er armoede? Enzovoort. Ik kon dit nummer pas plaatsen na de titelsong te hebben gehoord: How I got over. De tekst van dit nummer is een aangrijpende schreeuw vanaf de straat. Een klein fragment uit het tweede couplet:

When you on the corners too much drama
Livin’ with the police right behind ja’
It’s always more than a slight reminda
We livin’ in a war zone like Rwanda.
[…]

Ergens aan het begin van het eerste couplet horen we: Only thing you got is God. Out here in these streets. Maar wat heb je aan een onbereikbare God? Het lijkt erop alsof (iemand van) The Roots wil zeggen dat we God opnieuw moeten uitvinden, zoals web 2.0. Dat iedereen zorg draagt voor een ander is een absolute randvoorwaarde om dit experiment te laten slagen. Het vraagt dus ook om naastenliefde 2.0.

Out on the streets
Where I grew up
First thing they teach us:
Not to give a fuck
That type of thinking can’t get you nowhere
Someone has to care.

, , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Het vanzelsprekende gebeurt vaak te laat | School voor Mondiaal Leren - 5 januari 2014

    […] de trailer bij de film hoor je muziek van The Roots. In 2010 kocht ik de CD ‘How I got over’. In Dear God 2.0 is God onbereikbaar, je wordt […]

Geef een reactie