Mondiaal in twee jaar

Op bliksembezoek in Amsterdam had Obama een korte ontmoeting met leerlingen. Als hij wordt gevraagd om iets op de voorkant van een schoolkrant te schrijven, laat hij de volgende zin achter: Dream Big Dreams. Zo’n oppepper kunnen Nederlandse leerlingen wel gebruiken. Het ‘gepersonaliseerd leren’ neemt hier een zodanige vlucht dat iedere leerling straks aan het tablet-infuus hangt. Het had niet veel gescheeld of de grote droom van Laura Dekker (het zeilmeisje) was gedwarsboomd door al te ijverige professionals. BNN zond op 21 maart 2014 de documentaire over haar reis uit. Maidentrip is een moderne variant van de reis van de heldin. Een inspirerend verhaal over je droom omzetten in werkelijkheid. Alles komt erin voor: tegenwerking, eenzaamheid en afzien, maar ook blijdschap, creativiteit, vriendschap en verwondering.

Begin vorige eeuw reisde Knud Rasmussen verschillende keren naar Groenland. Zijn vader was lange tijd dominee op Groenland, Knud was er geboren, maar keerde op jonge leeftijd terug naar Denemarken. Zijn verlangen naar Groenland was ontembaar. Laura Dekker werd geboren in Nieuw Zeeland en bracht haar eerste jaren op zee door. Haar ouders waren bezig met een wereldreis per zeilboot. Dat verklaart enigszins waarom Laura Dekker een ontembaar verlangen naar zeezeilen ontwikkelde. Op Groenland reist Rasmussen verder met de hondenslee en spreekt er met verschillende eskimo’s. Van de Eskimo-sjamaan Igjugarjuk heeft Rasmussen de volgende uitspraak opgetekend:

Alle ware wijsheid vindt men uitsluitend ver van de mensen, buiten in de grote eenzaamheid, en ze kan alleen verworven worden door lijden. Ontberingen en lijden zijn het enige wat voor een mens datgene kan openen wat voor de anderen verborgen is.

Hier hebben we een mooie definitie van persoonlijke wijsheid te pakken. Want natuurlijk weten we dat je van fouten kunt leren, en van tegenslag kunt groeien, maar waarom zijn dat niet de leidende principes in het onderwijs? In de Maidentrip zien we Laura dobberen op de onmetelijke oceaan. Er is al dagen geen wind. Ze gaat niet vooruit. Ze is alleen. Maar we zien ook de storm en horen haar vertellen hoe ze onder lastige condities om de Kaap vaart. In Kaapstad en Darwin wordt met  bewondering over haar prestatie gesproken. En ja, er had iets vreselijks mis kunnen gaan, maar eigen aan helden is dat ze soms een heldendood sterven, maar lang niet altijd.

Wat mij inspireerde is hoe Laura vertelt over waarom ze deze reis wilde ondernemen. Zeilen is haar eerste natuur (ze woont nu in Nieuw Zeeland nog steeds op haar boot Guppy), maar ze wilde andere landen en volkeren zien: de Canarische eilanden, de Galagapos en zoveel andere oorden. Ze maakt vrienden onderweg, geniet van de natuur en bergen beklimmen. Maidentrip gaat helemaal niet over presteren in de zin van een topprestatie leveren, de snelste of iets anders willen zijn. Door niet-presteren iets ongelofelijks doen, dat is levenskunst.

De hele video staat bij NPO (ik weet alleen niet voor hoelang): http://www.npo.nl/maidentrip/21-03-2014/BNN_101353924

, , , , , ,

One Response to Mondiaal in twee jaar

  1. Joyce Cordus 31 maart 2014 at 18:06 #

    Zo mee eens! Ik denk dat we kinderen niet vroeg genoeg kunnen leren grote dromen te dromen. ‘You have to allow for the impossible to be possible’, zegt de jonge actrice Lupita Nyong’o nadat ze een Oscar heeft gewonnen voor haar prachtige rol in ’12 years a slave’. En zo is dat! Onderwijs is te veel gericht op ‘binnen de lijntjes kleuren’. Volgens mij hebben meer mensen nodig zoals Laura Dekkers, mensen die hun dromen durven leven. Het onderwijs zou daar een belangrijke rol in kunnen en moeten spelen!

Geef een reactie