Levende wijsheid door ‘diep lezen’

Iemand verwees me naar de website van de Cranmore Foundation. Deze educatieve instelling richt zich op het toepassen van wijsheidstradities op hedendaagse vraagstukken. Dit alles onder het moot:

Our aspiration is ‘living wisdom’ for a vital society.

De basismethodiek die ze daarbij hanteren is ‘deep reading’. De aanduiding ‘deep reading’ is verbonden met Sven Birkerts en verwijst naar de tijd voor de boekdrukkunst toen mensen nog maar weinig boeken tot hun beschikking hadden. Een boek werd telkens opnieuw gelezen. Birkerts werd bekend met de Gutenberg Elegies. Het doet mij denken aan  een uitspraak die wordt toegeschreven aan Thomas van Aquino: “Vrees de man van het ene boek.” Degene die maar één boek tot zijn beschikking heeft en dat boek door en door kent, heeft die niet alle wijsheid voor een goed en zinvol leven in handen?

Tot de kern doordringen van oude wijsheidsliteratuur, zoals de veda’s, levert een soort gereedschap op dat misschien veel krachtiger is en bredere toepassingsmogelijkheden biedt dan de managementmodellen uit de Harvard Business Review en aanverwante bladen. De Cranmore foundation ziet althans een grote meerwaarde weggelegd voor levende wijsheid in de context van organisaties.

De Cranmore Foundation lijkt mij een boeiend initiatief en ze nodigen uit tot samenwerking.

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie