Leren Balanceren

Miyoko Shida is geboren in Japan en bouwde een carrière op als danseres en choreografe in Europa. Ze leeft momenteel in Parijs. In de Spaanse TV-show Tú Sí Que Vales (Je kunt het) praktiseert ze de sanddornbalance. Ze begint met één simpele veer die ze laat balanceren op een palmtak. Vervolgens laat ze die tak weer balanceren op een andere tak totdat ze 14 palmtakken van verschillende grootte in gebruik heeft. Inmiddels is er dan al een indrukwekkende constellatie ontstaan. Een waar dynamisch evenwicht.

Dezelfde prestatie is eerder geleverd door Mädir Eugster en diens dochter Lara. Evenals Miyoko Shida maken zij onderdeel uit van de Rigolo Swiss Nouveau Cirque. Er zijn meer foto’s en video’s op het internet vindbaar.

De uitvoering is een toonbeeld van concentratie, schoonheid en balans. Het laat zien dat evenwicht is opgebouwd uit kleine, zorgvuldig gekozen, opeenvolgende veranderingen.

Dit principe van ‘kleine, opeenvolgende veranderingen’ is voor het leren balanceren, als een van de vijf leerrichtingen, een belangrijk richtsnoer. Ik las vandaag een artikel over de buitenlandse politiek van China en de strekking daarvan kwam neer op dit principe. Zowel in de strijd om de eilanden met Japan als in de opbouw van de relaties met India, gaat China zorgvuldig te werk in kleine stappen die voor ons soms onbeduidend of tegenstrijdig kunnen overkomen. In de Chinese filosofie is verandering al heel lang de constante. Een toestand is nooit een eindtoestand, maar een op dat moment reëel (bereikbaar) evenwicht. Dat vond ik zo prachtig aan deze opname, dat we van evenwicht naar evenwicht kunnen leven en als het geheel in elkaar stort kunnen we weer in kleine, opeenvolgende stappen gaan opbouwen. Althans, als we de kunst van het balanceren beheersen.

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie