Gouden ei; ter nagedachtenis van C.K. Prahalad

De scheppingsmythe uit de Rigveda trok mijn aandacht. Het ‘gouden ei’ (Hiranyargarbha ) markeert het begin van de schepping én de reis van elke ziel (Sūtrātman). In de Rigveda wordt beschreven dat Brahmā zich in een gouden ei (ook gouden baarmoeder genoemd) bevindt. Hij brengt een jaar in dat ei door waarna hij het -middels zuiver denken- openbreekt in twee gelijke delen: hemel en aarde. Brahmā is de manifestatie van het mannelijke principe. Maar hoe kwam Brahmā in dat gouden ei of gouden baarmoeder terecht? Welke onverklaarbare eerste oorzaak heeft dat gouden ei voortgebracht. In de Rigveda staat het gouden ei voor de god van al ’t leven, die ons de adem schenkt. Ons leven is direct verbonden met het gouden ei waar al ’t leven uit voorkomt. We kunnen niet terugreizen voorbij dat punt. Een gegeven vergelijkbaar met de afsluiting van de toegang tot het paradijs. We moeten ons leven vooruit leven.

Vanuit de reïncarnatiegedachte is dit leven verbonden met alle voorgaande levens door het leven-schenkende principe. Onze ziel legt een pad af. Dit pad van het zelf (Sūtrātman) kan niet gekend worden in de rationele betekenis. Het heeft geen zin feitelijke informatie te verzamelen van vorige levens. Misschien gaat het er om de eigen ziel als deel van de kosmische ziel te realiseren. Dat is althans de boodschap van veel leraren. Zelf denk ik veel praktischer. Het is belangrijk voor een mens om scheppend bezig te zijn om zich creatief (te mogen) uiten.

De van oorsprong Indiase managementguru Coimbatore Krishnarao Prahalad overleed onlangs op 68-jarige leeftijd. Prahalad was huisadviseur van Philips toen het onder leiding van Timmer moeilijke jaren doormaakte. Aanboren van en ruimte scheppen voor creativiteit was zijn advies. Hij stelde zelfs dat kille kostensanering leidt tot ‘bedrijfsanorexia’. Coimbatore verwijst naar de plaats in India (Tamil Nadu) waar Prahalad is geboren. Hij stamde uit een familie van brahmanen. Zijn vader was een bekend Sanskrietgeleerde. Zou Prahalad bij de vele managementbegrippen die hij introduceerde nog een notie hebben verpakt van die aloude Indiase wijsheid. Ik denk van wel. Hij was in ieder geval een rolmodel voor elk mens die scheppend bezig wil zijn.

, , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie