Geloven in sprookjes begint met ambitie

Eerder dit jaar was ik India. In Kolkata (Calcutta) heb ik toen de kleine ashram van Sri Aurobindo bezocht en de school die daaraan is verbonden. Het is de Future Foundation School waar ongeveer 1100 leerlingen verblijven in de leeftijd van 4 tot 16 jaar. Erg knus is het in de peuterspeelzalen, waar kinderen van 2 tot 4 alvast mogen wennen. De school is best mooi gelegen aan Regent Park en wordt nagenoeg volledig geleid door vrouwelijke docenten. Om een impressie te geven had ik graag een videofragment laten zien, maar ik heb nog geen VideoPress geïnstalleerd.

In de Future Foundation School wordt getracht op een integrale manier te leren zoals Sri Aurobindo en de moeder dat voorstonden. In gesprekken met docenten werd mij wel duidelijk dat het moeilijk is dat te doen. Ze hebben namelijk een gewoon curriculum af te werken om de kinderen goed voor te bereiden op een examen. Wat dat betreft lijkt het erg op Nederland. Alles moet wijken voor het examen. Toch zag ik mooie voorbeelden van hoe vanuit de belangstelling van kinderen een les vorm krijgt. Ook waren er dubbele klassen waar twee docenten samen les gaven. Wat me verder opviel was het enthousiasme van leerlingen met hun kleurige uniformen, ondanks de gebrekkige materialen en de kleine lokalen. De leerhouding is zoveel belangrijker dan de omstandigheden.

Het is ongelofelijk belangrijk dat elk kind naar school kan. Onlangs stuurde een vriendin een bericht van de Dunya Foundation met daarop een filmpje (met tekst in het Nederlands) gemaakt door Mirjam Letsch. Het vertolkt een droom om onderwijs voor elk kind mogelijk te maken. Een dergelijk streven moet je wijk per wijk opzetten. Ik kan me daar nu iets bij voorstellen…Calcutta was op sommige plaatsen ongelofelijk dicht bevolkt. Al het leren begint natuurlijk met de toegang tot scholen waar je les krijgt en geholpen wordt bij het leren.

, ,

No comments yet.

Geef een reactie