Geschenk aan de wereld

De Grieken hebben het moeilijk, maar ze verwijten de vooral de Noord-Europeanen van zakkenvullerij. In Noord-Europa worden immers de vetste salarissen uitgedeeld. Wat me trof in een Volkskrantartikel over Griekenland was de volgende uitspraak over de democratie: “Het is ons geschenk aan Europa. Zonder ons zou Europa niet bestaan”. Dat is mening van Emmanuel Eleftherakis, een consultant van beroep. Het deed me denken aan wat Krishnamacharya ooit zei over yoga. Yoga is het geschenk van India aan de wereld. En dan is het natuurlijk zo dat elk gebied op de wereld wel iets heeft gegeven aan de wereld. In Griekenland is misschien de democratie ontstaan, maar je kunt moeilijk volhouden dat ze daar is vervolmaakt. Daarvoor heeft de gehele westerse wereld gezorgd. Uitgaande van vijf leerrichtingen die verbonden zijn met vijf grote gebieden op de wereld is er een volgende lijst op te stellen.

Gebied Geschenk aan de wereld
Midden-Oosten Dialoog
India-Tibet Yoga
China-Japan De weg
West-Europa Democratie
Natuurvolken Geest

Als je dat lijstje zo beziet, dan krijg je het gevoel dat er iets niet klopt in de wereld. Als er ergens geen dialoog lijkt te zijn, dan is het wel in het Midden-Oosten. Yoga wordt vooral beoefend buiten India. Het is populair van Amerika tot Rusland. In China heeft het materialisme vlam gevat en Japan lijkt voortdurend in crisis. De democratie in het Westen kraakt en sputtert. Mensen lijken weinig vertrouwen te hebben in de politiek. Elders op de wereld snakken ze naar een meer democratie en recht. De natuurvolken staan onder druk en men zoekt de geest vooral in de fles. Het lijkt alsof de geschenken over de wereld zwerven op zoek naar mensen die ze oppakken, onderzoeken en herwaarderen. En daarvoor is het handig dat je mondiaal leert.

P.S. Gisteravond keek ik naar Tirza in de Haagse Schouwburg. Prachtig. Op de flyer een citaat van Grunberg. Iets in de trantvan dat het niet moeilijk te zien is dat er iets grondig mis is met de wereld. Schatten we de geschenken te weinig op waarde?

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie