The 99

Mijn schrijven lag even stil, maar een artikel over The 99 gaf me een aanleiding de pen weer op te pakken. The 99 is een stripverhaal dat is gestart door Naif Al-Mutawa. Inmiddels werkt er een heel team aan. Naif komt uit Koeweit, maar groeide op en studeerde in de Verenigde Staten. De strip doet tegelijk westers en Arabisch aan en verschijnt ook in het Engels en het Arabisch. Met Endemol werkt Naif aan de The99-animatieserie. In 2010 is er een themapark in Koeweit geopend. President Obama complimenteerde Naif tijdens zijn bezoek aan Egypte. De strip zou de onderlinge tolerantie in de Arabische wereld bevorderen. The 99 is een seculiere strip in een islamitische entourage. De namen van de hoofdrolspelers verwijzen bijvoorbeeld naar namen van Allah. Er klinkt geen bepaalde moraal in door en er lijken geen verbindingen met specifieke moslim-instituten. Dat maakt de strip toegankelijk.


Het eerste nummer is gratis te bekijken en introduceert de hoofdpersonen uit de strip. Ze komen uit alle windstreken. Mujiba The Responder komt uit Maleisië, Musawirah The Organizer uit Gnana en Jami The Assembler uit Hongarije. Wat hen kenmerkt is een bijzondere gave. Elke gave is verbonden met een edelsteen. Die edelsteen is naar hen toegekomen en drukt een lotsverbondenheid uit. Over de herkomst van deze edelstenen, in het verhaal aangeduid als Noor-stenen, wordt in het eerste nummer duidelijk dat ze ooit uit de rivier Tigris zijn gewonnen. Lange tijd verblijven de stenen in het oude Bagdad, maar kort voor de inval van de Mongolen nemen bibliothecarissen de stenen mee en verlaten de stad nog net op tijd. Tijdens de pelgrimstocht naar Mekka verdelen ze de stenen onder een aantal mannen die elkaar het jaar daarop in Andalusië weer ontmoeten. Nabij Sevilla wordt in die tijd een grote moskee opgericht: de Husn al Ma’rifa. De edelstenen zijn in de koepel verwerkt. Ze vormen het binnenkomende licht om in goddelijke kennis. Met de verwoesting van die moskee zijn de noor-stenen over de wereld verspreid geraakt en lange tijd lagen ze in vergetelheid te wachten op hun toekomstige bezitter.

Husn al Ma’rifa betekent letterlijk vesting van de kennis. Marifa is het woord voor een speciale soort kennis; mystieke kennis die verworven wordt door concentratie en meditatie. Het staat tegenover wetenschappelijke kennis (ilm) die wordt verkregen door onderzoek, analyse en synthese. In de Joodse mystiek is er een vergelijkbaar onderscheid bekend: chochma (wijsheid) en bina (inzicht). De strip lijkt te willen zeggen dat iedereen een bijzondere gave heeft, maar dat die gave op een andere wijze gekoesterd en ontwikkeld moet worden dan via het schoolse leren.

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie