The Election, Lao Tzu, a Cup of Water

Deze week las ik de mooie blog van Ursula LeGuin, mijn lievelingsschrijfster. Ze is 87, maursula-leguinar nog steeds erg scherp. Zij woont in Amerika en schrijft in deze blog over de verkiezing van Trump in haar thuisland. Iets wat mij ook al weken bezighoudt: wat staat ons te doen?
In haar blog gaat ze op zoek naar een mogelijk antwoord op deze verkiezing. Het raakte mij.

Ze begint met: “Americans have voted for a politics of fear, anger, and hatred, and those of us who oppose this politics are now trying to figure out how we can oppose it usefully.”  Hoe herkenbaar. Wat zouden wij, wat zou ik doen als Geert Wilders hier aan de macht zou komen?
Dan wkrijgerijst ze naar het taalgebruik dat we dan gaan gebruiken: het jargon van oorlog en gevecht. The war on terror, on drugs, on anything. Maar past de metafoor van het gevecht hier wel? Ze laat zien hoe lastig het is om de metafoor en het jargon van het gevecht los te laten. Is het niet terecht om het kwaad en onrecht, discriminatie en uitsluiting te bestrijden. Bestrijden is een reactie, en daarmee zit je al snel gevangen in een vicieuze cirkel. Gaan staan voor waar je voor staat is een actie, een stap vooruit.

I know what I want. I want to live with courage, with compassion, in patience, in peace.
The way of the warrior fully admits only the first of these, and wholly denies the last.
The way of the water admits them all.

Tegenover de metafoor van het gevecht en de krijger stelt ze het beeld van water. Taoistisch. kringenDat beeld beschrijft ze erg mooi. Water is als beeld meer veelzijdig dan de krijger. Ik vond het een helpend beeld. Water kan krachtig zijn, maar ook volgend (zoals de zee de aantrekkingskracht van de maan volgt), geduldig (als een druppel die de steen uitholt) en vredig (als een ven in het bos).
Wat een mooi beeld voor mijn zijn in deze turbulente tijden, dacht ik toen ik haar blog had gelezen.

A Meditation

The river that runs in the valley
makes the valley that holds it.

This is the doorway:
the valley of the river.
~
What wears away the hard stone,
the high mountain?
The wind. The dust on the wind.
The rain. The rain on the wind.

What wears the hardness of hate away?
Breath, tears.
~
Courage, compassion, patience
holding to their way:
the path to the doorway.

No comments yet.

Geef een reactie