Pop-up yogaleerhuis

Patanjali

Patañjali

Jaren geleden schreef ik een bijdrage voor het Tijdschrift van Yoga. Daarin hield ik een pleidooi voor een Yogaleerhuis, een plaats waar mensen gezamenlijk de yoga-sutra en mystieke werken zouden bestuderen. Afgelopen zondag organiseerde ik een eerste leerhuisbijeenkomst. Dit in het kader van wereldyogadag. Prompt stuurde een deelnemer mij de volgende reactie: “ik vond het gisteren een inspirerende ochtend met een uitstekende goeroe. Ik ben wel in voor meerdere lessen, ben benieuwd of dat erin zit.” Dit zet natuurlijk aan tot actie. Het past in de plannen die ik koester met de School voor Mondiaal Leren. Overigens is door de Verenigde Naties voortaan 21 juni uitgeroepen tot Internationale Dag van de Yoga.

Het idee achter het yogaleerhuis was een zogenaamde ‘midrashram’ op te zetten, een plaats waar mensen ervaringen uitwisselen en kennis ontwikkelen over yoga en mystiek. De aanduiding ‘Midrashram’ is combinatie van een ‘beth hamidrash’ (Joods leerhuis) en een ‘ashram’ (Indiaas leerhuis). In het bewuste artikel kwam ik tot de volgende principes voor een yoga-leerhuis (ik heb ze ietsje aangepast):

  • Leren is een sociaal proces. Leren gebeurt met anderen, van anderen en door anderen. Je kunt wel kennis in je eentje tot je nemen en daarover nadenken. Maar in de levende ontmoeting kan je jezelf spiegelen. Door met anderen te leren draag je bij aan de ontwikkeling van de ander en de ander aan de ontwikkeling van jou.
  • Leren is een cyclisch proces. De yoga-sutra is geen stappenplan dat je doorloopt zoals je een videorecorder bedient. Yoga vereist een totale betrokkenheid. Yoga begint met yoga. Als je niet iets van de staat van yoga in jezelf ervaart, dan loop je het risico dat je wel de stappen doet maar ergens blijft steken bij de zoveelste asana. Begin dus elke keer opnieuw en ga voor jezelf na wat er aan nieuw weten in je is ontstaan. Het stellen van vragen aan jezelf en aan anderen speelt een belangrijke rol bij het vinden van een eigen weg. Als je denkt dat je iets hebt begrepen, vraag dan aan jezelf of je het werkelijk hebt begrepen. Is het net zo helder voor je als een en een twee is?
  • Leren is een uniek proces. De yoga-sutra bestaat uit vier hoofdstukken of boeken die alle vier eindigen op pada. Pada hangt etymologisch samen met ons woord pad. Nu bestaat er in het Sanskriet ook een woord voor weg, namelijk marga. Een weg vind je, een weg wijs je en een weg die ga je. De Chinese schrijver Lu Sim heeft het volgende gezegd: als er geen pad van het ene dorp naar het andere gaat en honderd mensen gaan van het ene dorp naar het andere dan is dat pad er. Een pad ontstaat door de weg te gaan. Patanjali is de weg van yoga gegaan en reikt ons de paden aan. Die paden helpen de yoga-beoefenaar bij het gaan van zijn weg. Ieder mens doorloopt een eigen en unieke leerweg.

In grote lijnen kan ik hier nog wel achter staan. Voor de eerste bijeenkomst fungeerde mijn werkkamer als pop-up yogaleerhuis. Aanwezig waren een psychiater, een revalidatiearts, een makelaar, een software-ontwikkelaar, een opleidingskundige en een acteur-verhalenverteller. Allemaal mannen. Daar had ik bewust voor gekozen. Voor vrouwen is er immers al genoeg op yogagebied. We deden eerst wat ademhalingsoefeningen gevolgd door een meditatie, gewoon zittend op een stoel. Na de praktijk volgde de theorie. Voor deze eerste keer heb ik de yoga-sutra ingeleid en ben wat uitgebreider ingegaan op verschillende definities van yoga en het achtvoudige pad. Er ontstond een mooi gesprek.

Het format, eerst een uur praktijk, gevolgd door een pauze en daarna een uur theorie met gesprek, leent zich uitstekend voor huiskamerbijeenkomsten met steeds wisselende thema’s. Deelnemers zouden beurtelings een thema kunnen voorbereiden. Op die manier ontstaat er gaandeweg een lerend gezelschap. In de recente uitgave van het Tijdschrift voor Yoga, staat een interview met Tijn Touber. Daarin wordt gerefereerd aan een initiatief dat heet Stadsverlichting. Dat lijkt er wel een beetje op. Mensen komen in huiskamers samen om te mediteren. Al mis ik daarin de theorie en het samen leren, maar misschien gebeurt dat wel spontaan. Het vermeende effect van collectieve meditatie op de omgeving, waarvan op de website sprake is, waag ik te betwijfelen.

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie