Allemaal vrouwen

De film The curious case of Benjamin Button vertelt óók het verhaal van een vrouw genaamd Daisy. De film is gebaseerd op een verhaal van Scott Fitzgerald. Een achternaam heeft Daisy eigenlijk niet. In de film leren we haar achtereenvolgens kennen als een nieuwsgierig kind, een succesvolle danseres, een gepassioneerde vrouw, een uitstekende lerares, zorgzame moeder en geduldige grootmoeder. Een prachtig levensverhaal dat natuurlijk wordt getekend door liefde en verdriet. Daisy vindt in de film manieren van omgaan met het omgekeerde leven van Benjamin. Hij is oud bij geboorte en wordt steeds jonger. Curieus inderdaad.
De NCRV heeft een boekje uitgegeven met 21 Bijbelse portretten van vrouwen: Allemaal Vrouwen. Het opent met een portret over Eva. Vervolgens zijn er de naamloze vrouwen, vrouwen in de familie, misbruikte vrouwen, heldinnen, powervrouwen, wijze vrouwen, weduwen en Maria Magdalena. Het verhaal van Eva en de vrouw van Lot (een van de drie naamloze vrouwen uit het boekje) vertoont een parallel. Ze doen beide iets wat niet mag of wordt ontraden. Eva plukt wat vruchten van de boom van goed en kwaad en ze wordt op slag volwassen. De vrouw van Lot kijkt om en verandert in een zoutpilaar. Het verhaal over Lydia gaat over een gelovige én ondernemende vrouw. Zij handelt in purperstoffen. Er wordt verteld dat God haar hart opende voor de woorden van Paulus. Daarop toont zij haar gastvrijheid door haar huis voor gelovigen te openen.
De levensloop van Daisy is prototypisch voor alle vrouwen. Die levensloop is anders dan de archetypische held die Joseph Campbell beschrijft in The hero with a thousand faces. Hoewel het vrouwelijke ook ontelbare gezichten kent, is zij niet gericht op heldendom. Dat stelt ook de inleiding bij het hoofdstuk Heldinnen. De geportretteerde vrouwen zijn er niet op uit om heldin te worden, de situatie dwingt hen ertoe. De man neigt naar het sterven (als consequentie van het heldendom). De vrouw neigt naar overleven (als consequentie van het moederschap?). Ik las dat ooit in een boek van F. Scott Fitzgerald, waarschijnlijk in Tender is the night en dacht destijds: dat is een universele waarheid.

, ,

No comments yet.

Geef een reactie